Kedves Látogatóink!

Jelen leírásunkban az egyik legelterjedtebb levelező kliens - a thunderbird - használatával mutatjuk be a levelező kliens beállítását.
Reméljük mindenki számára érthető lesz, kérdéseikkel kérem forduljanak e-mailben hozzánk az info@robonet.hu címen.

Töltsük le a thunderbird levelező programot innen.

Kövessük a telepítő utasításait, majd indítsuk el a programot.

Mivel a thunderbirdben első induláskor még nincs e-mail fiók definiálva, ezért automatikusan elindul az e-mail fiók létrehozása funkció.
Ha már van telepített thunderbird programunk, akkor nyissuk meg és klikkeljünk valamelyik létező fiókunk nevére. Ekkor ez a kép fogad bennünek:

Itt klikkeljünk az Új postafiók létrehozása linkre!
Ha mindent jól csináltunk, akkor a következő ablak nyílik. Ez történik első indításkor is.

Töltsük ki a Név mezőt, ide írjuk a postafiókunk nevét. Ez a név fog megjelenni majd bal oldalt is később.
Töltsük ki az E-mail cím mezőt és adjuk meg a jelszót is. Ekkor a Jelszó megjegyzése checkbox "bekattan", hagyjuk úgy, hogy ne kelljen később minden belépéskor megadni a jelszavunkat!

Ezt követően kliekkeljünk a Folytatás gombra!
Ezután klikkeljünk a Szerkesztés gombra és változtassuk meg a Felhasználónév mezőt az e-mail címünkre, a példa szerint info@preventart.hu-ra.

Nyomjuk meg a Konfiguráció újratesztelése gombot! Majd miután a rendszer letesztelte a fiókot, nyomjuk meg a Fiók létrehozása gombot.

A fiókunk elkészült.

De még nem vagyunk készen!

Klikkeljünk az új fiókunk fejlécére!

Majd itt a Postafiók tulajdonságainak megtekintése linkre klikkeljünk!
Akkor ez az ablak jön fel.
Most az e-mail fiókok melletti csúszómezőt húzzuk lefelé, hogy alul láthatóvá váljék a Levélküldő kiszolgáló felirat, majd klikkeljünk rá!
Nyomjuk meg a Hozzáadás gombot! Ekkor a következő ablakot kapjuk.

Töltsük ki a következő példa alapján! Közben használjuk a legördülő mezőket!

A Leirás mezőbe írjunk olyan nevet, amit könnyen megjegyzünk, ennek végeredményben nincs jelentősége. A kiszolgáló neve fontos: mail.robonet.hu Ezután a Kapcsolat biztonsága mezőt görgessük le és válasszuk ki az SSL/TLS-t. Ekkor a Port értéke megváltozik 465-re. Ez természetes. A hitelesítési módszernél Normál jelszót válasszunk és a Felhasználó névhez írjuk be saját e-mail címünket, majd nyomjuk meg az OK gombot.
Ha mindent jól csináltunk, akkor ezt kapjuk:
Most klikkeljünk az e-mail címünkre bal oldalt!
Az ablak jobb alján a Levélküldő kiszolgáló (SMTP): Legördülő mezőből válasszuk ki az előbb létrehozott kapcsolatot, példánkban a Prevent Art SMTP-t. Majd nyomjuk meg az OK gombot.

Az OK után az ablak bezáródik és visszatérünk a thunderbird fő ablakához.
Ahhoz, hogy a levélküldés is működjön küldenünk kell egy levelet! Ehhez válasszuk ki az új fiókunkat - ettől elkékül a felirat - majd klikkeljünk az Új üzenet gombra felül vagy a Új üzenet létrehozása feliratra jobb oldalt!
Ekkor új ablak nyílik.

Irjunk egy rövid próba üzenetet valamelyik barátunknak!
Majd klikkeljünk felül a Küldés gombra!
Ezután a program elküldi az üzenetünket a barátunknak. Előfordulhat, hogy a küldés előtt mégegyszer bekéri a jelszavunkat. Ebben az esetben a jelszót tároltassuk el a programmal, hogy máskor már ne kelljen újra megadnunk.
A thunderbird további tudásával most nem foglalkozunk,
erről részletes leírásokat talál az interneten a Kedves Olvasó!